Gândirea creativă este abilitatea unui individ de a găsi spontan soluţii multiple, inedite, la problemele cu care se confruntă. Este abilitatea de a identifica legături între lucruri care aparent fac parte din categorii foarte diferit.
Creativitatea sau gândirea creativă face parte din inteligenţă, este un dar cu care ne naştem. Depinde de noi cum vom folosi acest talent. Este foarte important ca pe parcursul vieţii să evaluăm gradul de creativitate şi avem la dispoziţie cinci indicatori – fluenţa (abilitatea de a produce un mare număr de idei), flexibilitate (abilitatea de a produce o mare varietate de idei), elaborare (abilitatea de a dezvolta, construi sau completa o idee), originalitate (abilitatea de a produce idei neobişnuite) şi rezistenţa la închiderea prematură a imaginii (abilitatea de a lua în considerare o gamă largă de informaţii). În timpul evaluării se poate afla modul în care o persoană identifică o problemă, caută soluţii pentru rezolvarea ei, le testează şi evaluează, elaborează idei originale şi stabileşte relaţii noi între idei. Modul în care se dezvoltă gândirea creativă oferă informaţii asupra adaptării în medii şi la situaţii noi, lucru foarte important pentru dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi. De fapt, nu este deloc aşa. Mereu există soluţii, iar gândirea creativă ne poate ajuta să le găsim.
Cum dezvoltăm gândirea creativă
Psihologii spun că, mai întâi, este important să o conservăm. Copiii se nasc cu un mare potenţial creativ. „Ei nu sunt ancoraţi în roluri, nu se raportează la reguli sau la precedente, la rutină, la deziderate sociale. Cu cât un copil este mai mic, cu atât are capacitate creativă mai mare, doar că încă nu are abilităţile de exprimare, dexteritate manuală sau nici nu simte nevoia sau nu este încurajat să ducă până la final un demers”, a spus psihologul Mihaela Gheran Palade.
Potenţialul creativ poate fi încurajat prin nealimentarea percepţiei despre lumea înconjurătoare cu mesaje limitative precum „Nu se face”, „Nu ai voie”, „Este periculos”, „Ce-o să spună lumea”, „Doar eu vorbesc, iar tu taci”. Gândirea creativă se conservă şi se dezvoltă cu un stil parental asertiv, optimist. Un copil crescut de un părinte preocupat de binele lui, dar mereu îngrijorat şi cu tendinţe de a-l controla se va transforma într-un adult care nu va îndrăzni să iasă din tipare, îşi va exprima greu ideile de teama judecăţii celor din jur, va fi mereu un om de execuţie. Îşi va exprima greu talentele şi se va impune cu greu în comunitate. Potenţialul creativ poate fi stimulat, chiar şi la adulţi, nu doar la copii, prin jocuri, prin artă, prin exprimarea liberă. Nu vă temeţi de ce vor spune cei din jur. Ei au alte repere, poate propriile bariere personale. Atât timp cât intenţia voastră este cea corectă, lăsaţi talentele ascunse să se exprime liber. Oamenii de afaceri de succes, lideri au o gândire creativă foarte dezvoltată. Ei ştiu să iasă din propria cutie, să experimenteze, să găsească variante şi să le aplice acolo unde este nevoie. Dezvoltarea gândirii creative oferă şi succes profesional, nu doar mulţumire sufletească.
http://www.ziarulevenimentul.ro/