Nu toate relaţiile sunt menite să dureze pentru totdeauna. Uneori însă, persoanele ajung să îşi dea seama că au făcut o alegere greşită după ce se căsătoresc realizând că printre motivele pentru care au spus „da” nu se numără şi dragostea.
1. Următorul pas logic. Deseori cuplurile care au acumulat câţiva ani de relaţie ajung să îşi puna problema căsătoriei nu pentru că simt că vor să facă acest pas, ci pentru că societatea îl impune. „Sunt împreună de atâţia ani. Sunt un cuplu drăguţ. Locuiesc împreună. Nu este căsnicia următorul pas?”
2. A existat un moment în care erau îndrăgostiţi. La început, relaţia era una de basm. Sigur dragostea nebună s-a mai calmat, dar ce mod mai bun de a ajunge la „au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” decât căsătoria? Greşit. Mariajul nu ar trebui privit ca un act de salvare a relaţiei fiindcă astfel ar fi sortit eşecului.
3. Dorinţa de maturizare. Tot presiunea societăţii stă la baza acestei concepţii. Unele persoane consideră că nu eşti adult până când nu îţi asumi responsabilităţile care apar odată cu o căsătorie. Aceştia sunt de părere că verigheta reprezintă un pas înainte, un stil de viaţă superior celui dinainte şi o reputaţie mai bună în comunitate.
4. „E o partidă bună”. „Are un loc de muncă bun, un „istoric” curat şi un salariu impresionant. Iubeşte copiii şi te adoră. Ce mai contează că tu nu îl iubeşti prea mult?” Din păcate, astfel de vorbe sunt încă actuale, dar acest tip de mentalitate este unul învechit, din vremurile când căsătoriile erau aranjate de familii şi femeile nu rămâneau decât cu speranţa că într-o zi vor ajunge să îşi iubească soţul.
5. Frica de a rămâne singur. De multe ori oamenii, în special femeile, ajung să se căsătorească aproape la întâmplare, cu persoane de care nu sunt atrase, dar despre care consideră că ar reprezenta ultima şansă de a întemeia o familie.
6. Iluzii deşarte. Odată cu căsătoria se spune adio nopţilor albe petrecute în oraş sau mesajelor misterioase schimbate cu persoane despre care partenera nu ştie nimic. Nu e cazul să vă faceţi iluzii deşarte că nu se va schimba nimic din stilul vostru de viaţă în urma căsătoriei. Dar nu sunt motive de supărare, e vorba de dragoste, nu-i aşa?
7. Siguranţă financiară. Cine nu ar dormi mai bine ştiind că există o sursă de venit de rezervă care ar acoperi cheltuielile în cazul unei concedieri?
8. Presiunea cunoscuţilor. Toţii prietenii tăi sunt căsătoriţi, toate rudele de vârsta ta sunt căsătorite, colegii de muncă sunt şi ei căsătoriţi. Familia pune presiune să te căsătoreşti doar ca să fii în rând cu lumea, dar decizia trebuie să fie doar a ta.
9. Ceasul interior ticăie. De asemenea, teama că în curând nu vor mai putea face copii sta la baza multor femei de a se căsători cu persoane pe care de fapt nu le iubesc, dar, printr-o serie de împrejurări, ajung să fie persoana potrivită în momentul potrivit.